Гросмейстер Жоель Лотьє під американськими санкціями

Проаналізувавши опублікований 24 березня список із понад 340 осіб, на яких накладено санкції через війну в Україні, журналісти виявили там прізвище французького шахіста Жоеля Лотьє. У 1990-х і 2000-х рр. Лотьє двічі ставав чемпіоном Франції та регулярно потрапляв до списку 20 найсильніших шахістів планети.

Після 2006 року гросмейстер відійшов від шахів і зосередився на бізнес-проєктах — заснував консалтингову компанію RGG (Russia Goes Global) Capital, що допомагала інвесторам в купівлі та продажу активів на російському ринку.

Жоель вільно розмовляє російською, бо довгий час тренував чемпіона світу Володимира Крамника та був одружений з молдавською шахісткою Альмірою Скрипченко. У своїх інтерв’ю після анексії Криму він закликав не «демонізувати» Росію, а поглиблювати економічне партнерство з нею.

2020 року Лотьє ввійшов до складу наглядової ради російського «Совкомбанку» та став його невиконавчим директором. Банк називають наближеним до Кремля та особисто Володимира Путіна. «Совкомбанк» одним із перших потрапив під санкції США в перший же день російської агресії — 24 лютого, тому Лотьє наступного дня покинув керівні посади там.

Водночас, разом із французом невиконавчою директоркою «Совкомбанку» того ж 2020 року стала фахівець зі стратегічного планування німкеня Реґіна фон Флеммінґ, яка працювала там до початку 2022 року. Її в санкційних списках чомусь нема.

За матеріалами france24.com, lesechos.fr, plusworld.ru

Фото © Jaime Reina, AFP

Залишити коментар